OP& - MAGHREBINE
MAGHREBINE is een visueel onderzoek van Ilias Bardaa dat de gedachten, gevoelens en talenten weergeeft van Maghreb en Amazigh diaspora personen die in Nederland wonen. De titel van deze serie verwijst naar de Noord-Afrikaanse regio die nu bekend staat als Algerije, Marokko, Tunesië, Libië en Mauritanië. Waarbij de Imazighen, de inheemse bewoners van de Maghreb-regio, een rijk cultureel erfgoed van verhalen vertellen hebben. Deze verhalen worden verteld door middel van verschillende disciplines zoals poëzie, kunstnijverheid, schilderkunst, dans en muziek. Dit culturele erfgoed heeft onder andere altijd gezorgd voor de mogelijkheid van het volk om zich vrij uit te drukken. Dit visuele project eert dat erfgoed.
MAGHREBINE toont een fotografische serie van individuen die hun leven en keuzes in eigen handen hebben genomen. Ze bevinden zich allemaal in een samensmelting van de moderne westerse samenleving en de veelal meer traditionele en conservatieve waardes van de Maghrebijnse gemeenschap. Deze fotoserie ontwikkelde zich tot een levend archief van hun verhalen; verhalen die vaak onopgemerkt blijven in de Maghreb en Amazigh gemeenschap. Ondanks het feit dat ze met dezelfde uitdagingen worden geconfronteerd, bewegen deze individuen langs elkaar heen zonder hun overeenkomsten en de creativiteit die daaruit voortvloeit op te merken. Het toegeven aan vormen van expressie kan soms in strijd zijn met de waarden van de gemeenschap; waardes die geworteld zijn in (post-)koloniale politiek, arabisering door de regio, migratie en stigmatiserende mediaportretten van hun gemeenschap. Dit alles draagt bij aan de verdere polarisatie van de Maghreb en Amazigh diaspora in het westen, waar religie wordt gebruikt als het enige aspect om de Maghreb identiteit te definiëren. Het rijke erfgoed van wat ooit stond voor een vrije en multidimensionale cultuur lijkt te zijn vervaagd of te zijn vergeten.
Ilias Bardaa (1993) is een visuele verhalenverteller die het medium fotografie gebruikt als beeldtaal. Hij is geboren en getogen in Nederland als zoon van Marokkaanse migranten ouders. Zijn verkenning van zijn eigen persoonlijke identiteit en ontwikkeling in de moderne westerse samenleving leidde ertoe dat hij geleidelijk de band met zijn culturele erfgoed verloor. Hij begon zijn zoektocht om weer in contact te komen met zijn erfgoed door naar Marokko te verhuizen. Door zich te verbinden met de dorpsgemeenschap en de schoonheid van het land en zijn geschiedenis te herontdekken, vond hij een gevoel van helderheid en herontdekte hij delen van zichzelf. Wat vertrouwd en onbekend aanvoelde, viel plotseling op zijn plaats.
© 2021 - and forever forward